kedd, 26 július 2022 20:48

Ismét Szatmári! – beszámoló a Fesztivál Kupáról

A hétvégén került megrendezésre Szegeden a hagyományos Fesztivál Kupa. Remek helyszínen, a Szent-Györgyi Albert AGÓRA egyik nagytermében, a kinti melegrekord ellenére ideális körülmények között 28 versenyző jelent meg. Összesen 10 klubból érkeztek szektorlabdások az ország több pontjáról (Budapest, Szombathely, Sopron, Komló, Debrecen, Maroslele és természetesen Szeged) sőt, a határon túlról is, Csíkszeredáról! Négy első osztályú, 9 másod- és 6 harmadosztályú mellett 10 minősítés nélküli sportoló nevezett (ez így 29, de egy “váltás” történt a két napon, hárman csak szombaton álltak asztalhoz, míg vasárnapra érkezett egy új tag). Üde színfolt volt, hogy – igaz, egy személyben, de – egy 14 éves, utánpótlás korú és egy hölgy versenyző is a nevezők között volt. A születésnapját a hétvégén ünneplő (Isten éltesse utólag is ezen sorok közül!) főszervező és lebonyolító, Deme Gyula a ranglista pontok alapján négy darab hét fős csoportba osztotta a nevezőket. A csoportból az első négy helyezett jutott tovább a legjobb 16 mezőnyébe, ahol egy mérkőzéses egyenes kieséses mérkőzésen dőlt el a másnapi legjobb nyolc mezőnye. Az első három csoportban nagy meglepetés nem történt, közel a rangsornak megfelelően alakultak a helyezések, Kondor Gábor “előzése” pedig a ‘C’ jelű csoportban annyira nem a meglepetés kategóriája. A negyedik hetesben viszont a minősítés nélküli Rácz Ferenc első helye vaskos meglepetés volt. Amit nem tudott még egy győzelemmel megfejelni és a legjobb nyolcba jutni. A másnapi főversenyt a következő 8 versenyző várhatta:
Szatmári Tamás, Debreczy István, Mártonfi István, Terjék Zsolt, Trecskó János, Papp-Takács Sándor, Kondor Balázs és Marschal István. Ezzel az is eldőlt, hogy az egyetlen harmadosztályúként bejutó Marschal a minősítésének megfelelő kategóriát megnyerte, sőt, a legjobb külföldi klubból érkezőnek felajánlott különdíjat is!

 

Vasárnap folytatódott a Fesztivál Kupa! A nyolc továbbjutó körmérkőzéssel döntötte el a végső sorrendet. Szatmári itt is megőrizte veretlenségét és imponáló fölénnyel, magabiztosan ismételte meg két héttel ezelőtti soproni eredményét, megnyerte a Fesztivál Kupát is! Marschal szerencséje vasárnapra is kitartott, ami jó játékkal is párosult. Azonos ponttal, egymás elleni eredménnyel nem csak a négy másodosztályú társát, de az első osztályú Debreczyt is beelőzte, és felkapaszkodott a dobogó aljára!

     

A másodosztályúak versenyébe kis csavart tett Deme Gyula, hiszen négyen a főversenybe is bejutottak. A további három másodosztályú és öt harmadosztályú versenyzőt két négyes csoportba osztotta. A csoportok azonos helyezettjei vívtak helyosztókat és a két legjobb másodosztályú ezután még a főverseny két legjobb másodosztályú versenyzőjével is megküzdött egy elődöntő és helyosztó formájában (Kondor B. és Terjék illetve Plemic és Najror). A harmadosztályúaknál Marschal győzelme már szombaton biztossá vált, a dobogó többi helyét a legjobb helyezést elérő további harmadosztályú minősítésű foglalhatta el.
A legegyszerűbb helyzet a minősítés nélküliek között volt, hiszen a 10 versenyző két csoportban küzdhetett és náluk is az azonos helyen végzők játszhattak helyosztókat. Ha valaki még tudja követni, akkor következzenek a csoportok táblázatai és a minősítés szerinti versenyek végeredménye:

 
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek, belső tér és , szöveg, amely így szól: „D 2022”
II. osztályúak:
1. Plemic Stevan
2. Kondor Balázs
3. Terjék Zsolt 
 
I
II. osztályúak:
1. Marschal István
2. Serák György
3. Gyenes Gábor
Minősítés nélküliek:
1. Maczelka Árpád
2. Inczédi Gergő
3. Matkó Dóra Brigitta

Szombaton, a verseny kezdetén a megjelentek egy perces néma tiszteletadással emlékeztek meg a napokban elhunyt Dávid Lászlóról. Deme Gyula emlékező sorait olvashatják:

Emlékezem. Emlékezem arra a pillanatra, amikor édesanyám elébem tette a Délmagyarország című megyei napilap hirdetését, miszerint gombfoci kedvelőket toboroznak Szegeden. 1996-ban járunk, nagy izgalommal toppanok be a várva várt klubfoglalkozásra. Barátságosan fogadnak, felszereléseket adnak a kezembe, bíztatnak, hogy gyakoroljak, jöjjek a közösségükbe. Néhány kezdeti alkalmat követően eldöntöm, hogy szeretnék hozzájuk tartozni. Szerencsémre jönnek velem egykorú srácok is. Hamar megtapasztaljuk, hogy ki a legjobb játékos, felnézünk rá, de nem csak a termete miatt. Olyan dolgokat mutat a pályán, amitől ámulatba esünk, szeretnénk egyszer mi is úgy játszani…Bevallom, még azóta sem sikerült úgy játszanom, ahogyan Ő tette akkor. Ő, a Dávid Laci. A klubikon. Most 2022-ben felnőtt fejjel, többed magammal irányítom a szeretett egyesületemet. A hétvégén a Fesztivál Kupát bonyolítottam le, úgy éreztem, ismét sikeresen. Szeretnek hozzánk jönni a játszótársak. Játszótársak, nem ellenfelek. Barátok. Jó volt együtt lenni velük a születésnapomon. Azonban a verseny megnyitójának alkalmával összeszorult a szívem egy pillanatra és elcsuklott a hangom. Kitettem egy fényképet, meggyújtottam egy elektromos mécsest, gyászoltam és gyászoltunk mindannyian. 63 éves korában váratlanul hirtelen és megrendítően távozott a barátom, csapattársam. Igen, a Dávid Laci. Nyugodjon békében! Remélem, még összefutunk gombozni egy jót.

Deme Gyuszi


Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Közelgő versenyek

Események

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel havonta kiküldésre kerülő hírlevelünkre, amelyben beszámolunk az elmúlt hónap eseményeiről, illetve megkapod beharangozóinkat!