Mi az a subbuteo?

A subbuteo egy asztalon játszható futballutánzó játék, amelyet öt kontinens 38 országában játszanak. Maga a subbuteo némileg hasonlít a magyar gombfocihoz, mégis, a játékmenetének köszönhetoen jóval futballszerűbb és nagyobb teret enged a mérkozés közbeni kombinációs készségnek, valamint taktikai felkészültségnek.

Egy meccs kétszer 15 percig tart, és a subbuteo szabályai nagyjából megegyeznek a labdarúgáséval, hiszen például ugyanúgy van les, mint a nagypályán.

Subbuteo

Játék közben mindig van egy támadó és egy védekező fél, és a támadó csak akkor folytathatja a támadását, ha egy játékosával folyamatosan hozzá tud érni a labdához, míg a védekező csupán zavarhatja a mozgását, de a labdát nem veheti el tőle. Ezáltal változatos támadáskombinációkat lehet végigvezetni a pályán, míg a védekező félnek precíz keresztmozgásokkal kell megzavarnia ellenfelét, hogy meg tudja szerezni tőle a labdát.

Hogy még futballszerűbb legyen a játék, gól csak egy bizonyos távolságon – az úgynevezett gólhatárvonalon – belülről érhető el, és kapura lövés közben lehet mozgatni a kapust, ezzel növelve az esélyt a sikeres védekezésre.

Subbuteo

A subbuteo Angliából származik, ahonnan 1946-ban indult hódító útjára, s népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a négy évvel ezelőtti világbajnokságot a Manchester City futballcsapat stadionjában rendezték meg. Az idén Franciaország ad otthont a világbajnokságnak, és a sportág legjobbjai közé az olaszok, a spanyolok, valamint a belgák mellett az osztrákok tartoznak.

Magyarországon jelenleg egy egyesület muködik, a Budapest Subbuteo klub, amely hetente tart edzéseket a VilágCsücsök Közösségi térben, a XIII. Váci út 50 szám alatt, de alkalmi jelleggel a szombathelyi Vasi GE, vagy épp a Dunakanyar Forte ALC gödi edzésnapjain is szerepel a subbuteo.

A JÁTÉKSZABÁLY LETÖLTÉSÉÉRT KATTINTS A LENTI KÉPRE

(az itt letölthető játékszabály nem hivatalos fordítás, és a teljes szabálykönyv egyszerűsített kivonata. A teljes szabálykönyv angolul elérhető a www.fistf.com oldalon)

Subbuteo6

 

 

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Közelgő versenyek

Események

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel havonta kiküldésre kerülő hírlevelünkre, amelyben beszámolunk az elmúlt hónap eseményeiről, illetve megkapod beharangozóinkat!