szerda, 26 június 2024 10:31

A sportág első bajnokait ünnepelték Vácott

1963 januárjában a Zentel Róbert, Zentel György, Teknős Károly, Kovács Tibor, Pfliegel Tibor, Bartos Ferenc felállású Váci Forte nyerte a szektorlabda – akkor még asztali labdarúgó – sportág első csapatbajnokságát. Az 1960 augusztusában alakult váci klub történelmére emlékeztek az akkori alapítók, és a kései utódok.

Június 15-én szombaton a váci gombfocizás jeles alakjaival népesült be a Váci Madách Imre Művelődési Központ kamaraterme. A Dunakanyar Forte ALC által szervezett találkozóra mindenki meghívást kapott, aki valaha magára öltötte Vác mezét, vagy szerepet kapott a csapat életében. A meghívottak között volt négy még élő klubalapító, Zentel György, Kovács Tibor, Klima Antal és Bartos Ferenc, közülük Klima és Kovács meg is jelentek a programon.

klimakovacs

A váci csapat története a hatvanas évek sikerei ellenére 1970 magasságában megszakadt, a következő bő tíz évben Teknős Károly tartotta életben a klubot, akinek lakásán számos alkalommal találkoztak az egykori játékosok. Az igazi klubélet csak a nyolcvanas évek közepén indult újra, Teknős, Kovács, Zentel György, Klima, és az alapítás idejében még kisfiúként a pálya körül sertepertélő Bártfay Csaba és Hanzel Tibor vezérletével. Teknős 1989-ben bekövetkezett halála után Bártfay Csaba vette át a klub vezetését, és a fiatalok nevelését, akik közül kiemelkedett Kovács Péter, Pozsonyi József, Kovács Balázs és Szathmáry Károly. Bártfay 1990-ben első váciként szerzett aranyérmet az Egyéni Országos Bajnokságon, amely címet azóta is csak Szathmáry nyerte el a váciak közül. Az új generáció első sikereire sem kellett sokat várni, a fiatalokkal felálló Vác többször is dobogón végzett az NB1-ben, míg az ifjúsági kategória dobogóit szinte kisajátították a váci gyerekek az elkövetkező bő tíz évre. Az időközben Bártfay szárnyai alatt nevelkedettek sora olyan nevekkel bővült, mint Laczkó Balázs vagy Kollár Tibor. A 2004-ben újból NB1-es bajnokságot nyert csapat két Budapestről érkezett játékossal, Baross Gáborral és Ács Mártonnal lett teljes.

csoportkep

A klub vezetésének szolgálatát az azóta a váci gombfocizás legeredményesebb játékosává vált Szathmáry Károly vette át a kétezres évek elején, az ő szervezőmunkájának köszönhető a mostani találkozó is. A Vác Város Önkormányzata által támogatott programon végül harminckilencen vettek részt, sokan közülük évtizedek óta várták a viszontlátást. A megjelenteket köszöntötte Matkovich Ilona, Vác polgármestere, majd Dr. Gráfik Imre tartott előadást a gombfoci történelméről. A beszédek végén Szathmáry, Zentel Róbert bőrkötésben újranyomott Naplójával köszönte meg az elmúlt évtizedeket Dr. Kovács Tibornak és Klima Antalnak. A találkozóval egyidőben nyílt kiállítás a váci gombfocizás történelméről, amely egészen július közepéig megtekinthető a váci művelődési központ aulájában!

Az eseményről beszámolt a Váci Televízió is: Hatvanadik évét ünnepli a gombfoci Vácon | Híradó 2024 06 17 (youtube.com)

kiallitas2

forrás: vacigombfoci.hu

fotók: Váci Hírnök és Kovács Kornél

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Közelgő versenyek

Események

  Szektorlabda verseny 
  12 érintéses verseny 
  Subbuteo verseny 
  Nemzetközi versenyek
   
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel havonta kiküldésre kerülő hírlevelünkre, amelyben beszámolunk az elmúlt hónap eseményeiről, illetve megkapod beharangozóinkat!